Spex är en fantastisk hund att jobba/leva med. Vi tävlar elit sök och spår där vi hittintills lyckats få ihop 3 cert. I spåret jobbar Spex otroligt snabbt och hårt, han ligger på tungt hela vägen från påsläpp till sista pinnen. Man har som förare fullt upp med att hänga med. Han är en naturbegåvning vad gäller spåret. I söket är han lite mer svårjobbad. Han kan och vill mycket själv vilket kostar poäng, men även här jobbar han otroligt bra med hög motivation och vill alltid mer. Hans framfart i söket har lett till en del stukade ben m.m. Spex har ett stort föremålsintresse vilket gett oss ett tryggt och säkert uppletande, mycket fart, snyggt och rent men en del tugg.

Ego är ett bra alias på Spex, han är stor, stark, trygg, snäll........ 

   

  

I lydnaden har vi kämpat. Hans temperament gör ju att han lätt tappat fokus, men genom att se till att motivationen/rätt belöning, är på topp är han en fröjd att gå lydnad med. Det är intensivt och snabbt. Han har en enorm utstrålning vilket gör att folk lägger märke till honom. Ofta säger folk som träffat Spex att han är en mycket trevlig hund på alla plan. Socialt är han öppen och trevlig.

Jakten i honom är hur stor som helst. Detta ställde till det för oss i början men med  mycket jobb har vi, Spex och jag tillsammans, kommit överens om att inte jaga.

Spex är absolut den bästa hund jag haft. Han är den optimala brukshunden på alla sätt. För snart 2 år sedan håll jag på att mista Spex. Han låg på Lunds djursjukhus och kämpade för sitt liv i 1 vecka. Jag satt och vakade hos honom med hans huvud i mitt knä och såg honom sakta men säkert komma tillbaka till livet. Normalt sett får djurägaren inte vara med då hunden ligger inne, men alla förstod att Spex behövde mig och jag honom. Veterinärerna sade redan under operationen att han inte kommer att klara sig men jag visste i mitt hjärta att han kommer att klara detta. De gav mig inte mycket hopp men jag trodde på Spex och visste att han inte skulle lämna mig i förtid.

Men han kom tillbaka, vi kämpade oss upp på topp igen och idag mår han oförskämt bra för att snart fylla 9 år.

Spex är mitt hjärta och hjälte.

Cecilia Herdenberg